כלוב אילוף - הסבר והרגלה
כלוב אילוף, מה זה? למה משתמשים? והאם בכלל כדאי?
לאלו מבניכם שלא מכירים כלוב אילוף הוא למעשה קוביית ברזל הבנויה מפסי מתכת ובקדמתה דלת הניתנת לסגירה אשר משמשת לכלב “מאורה” או מקום בטוח ואותנו ללימוד גבולות לכלב, עשיית צרכים.
כלוב, לאנשים רבים יש רתיעה מהמילה הזו והמראה המזכיר סורגים, אך כלבנו לא מזהה את קוביית הברזל המאווררת הזו ככלוב או סורגים אלא פשוט כעוד מקום על כן עלינו לדאוג לכך שאנו לא מרגישים כך ומעבירים זאת לכלב ובכך נותנים תחושה לא טובה למקום.
כלוב אילוף: השימוש הראשון
השימוש הראשון של כלוב אילוף הנו ללימוד צרכים בגורים. כלבים מאוזנים נקיים מטבעם ובד”כ מפסיקים לעשות צרכים בבית באופן טבעי באזור גיל חצי שנה עד שנה, חלקם לעומת זאת ימשיכו או יעשו בחלקים מרוחקים מהמקום שלהם. (במידה ולא מדובר על סימון.) לכן כאשר כלב נמצא באזור קטן יחסית הוא יתאפק יותר בכדי לא לעשות את צרכיו לידו ומכאן השימוש בכלוב אילוף לגמילה מצרכים כמובן שיש צורך לעבוד נכון ולהקפיד להוציא את הכלב בשעות ובזמנים הנכונים לצד הרגלה לכלוב לפי קצב הכלב ולא פשוט לסגור אותו בכלוב. לכן גם חשוב להתאים את גודל הכלוב לכלב.
כלוב אילוף: השימוש השני
מניעת הרס – גורים ידועים כמחסלי שלטים כסאות ושולחנות מספר 1. שיני הכלב גדלות ומתחזקות וכתוצאה הוא נוגס, לעיתים אלו רק רהיטים יקרים ולעיתים אלו דברים אשר יכולים להיות מסוכנים לחייו, בד”כ מצבים אלו קוראים בלילה בזמן שכולם ישנים או כשאין איש בבית, לכן כלב המורגל לכלוב אילוף יוכל להיות סגור בכלוב בזמנים אלו עד שיגדל וכך נוכל לשים לב לפעולותיו ולמה שנכנס לו לפה.
כלוב אילוף: השימוש השלישי
למידת גבולות – כלוב אילוף כאמור למעשה נהיה הבית החם של הכלב או החדר שלו אם תרצו ומכאן שיש לו דלת בדיוק כמו לדלת הבית ולכן אנו יכולים להתחיל ללמד את הכלב מתי וכיצד אנו רוצים שיצא מהכלוב או יכנס, כפי שאחר מכן נעשה עם דלת הבית בנוסף זהו זמן טוב ללמד את ההנחיה למקום.
כלוב אילוף: השימוש הרביעי
טיפול בחרדת נטישה ו/או לימוד ביטחון ועצמאות -אחד מהשלבים של הרגלת כלב לכלוב האילוף כולל סגירת דלת הכלוב והתרחקות, לשלב זב קודמים כמובן ישיבה בכלוב כאשר הבעלים נמצא בחדר עם דלת סגורה ופתוחה ובמצבים שונים. בשלב מתקדם יותר נצא משדה ראייתו של הכלב כלל.
כאשר עושים זאת נכון הכלבלב מבין שאין מה לחשוש מהתרחקות הבעלים ומהשהייה לבד במקום
כלוב אילוף: השימוש החמישי
טיפול בבעיות התנהגות – בכלבים בעייתים ותוקפנים ניתן להשתמש בכלוב כאמצעי שליטה ובידוד מכלבים אחרים ובזמן זה לחברת אותם מחדש ע”י כיוון נכון.
איך זה פועל ?
כלוב אילוף - הרגלה
כלוב אילוף דורש הרגלה, כמו כל דבר חדש בטח ובטח בגילאים צעירים אך גם לכלבים בוגרים תידרש הרגלה בכדי שהכלוב יחשב כדבר חיובי. במקרים של כלבים “בעייתים” יותר זה יהיה חשוב אף יותר שכן כלבים יכולים לפתוח את הכלוב אם ינסו מספיק.
אז איך מרגילים את הכלב לכלוב ?
קודם כל מכירים לכלב את הכלוב כשהוא פתוח, כלבים סקרנים מטבעם ולכן ברגע שנניח חפץ חדש על הרצפה הם יבואו לבדוק במה מדובר.
בכדי ליצור אסוציאציה טובה לכלוב נפזר על הכלוב קצת מהאוכל של הכלב
אח”כ בכדי ליצור אסוציאציה טובה לכלוב נפזר על הכלוב קצת מהאוכל של הכלב, בצורה זו הכלבלב גם יעלה על כלוב האילוף.
השלב הבא יהיה לבנות את הכלוב ולהשאיר את שני הצדדים פתוחים כך הגור/הכלב יוכל להיכנס מצד אחד ולצאת מהשני גם כאן מומלץ להשתמש בחטיפים / אוכל בכדי ליצור תחושה חיובית ובטוחה במקום החדש. לאחר מכן נסיים לבנות את הכלוב ונשאיר את הדלת פתוחה.
- מומלץ לשים כרית בתחתית הכלוב בכדי שיהיה לכלב נוח יותר אך לא חייב ( תלוי גם בסוג הכלב).
כשהכלוב בנוי נפזר אוכל יבש/חטיפים במרכז הכלוב לאחר כמה זמן /פעמים, תלוי בכלב, נסגור את דלת הכלב ונאכיל דרך הכלוב.
לאחר מספיק תרגולים כאלו נתחיל להאכיל לסירוגין עם דלת סגורה.
- אפשר לנצל שלב זה ללימוד ההנחיה “למקום”.
- מומלץ לשים לכלב את קערת האוכל והמים בתוך הכלוב.
סימן שאנו מתקדמים בדרך הנכונה והכלב אוהב את הכלוב תהיה: כניסה שלו לבד לכלוב.
במידה והכל מתקדם חלק נסגור את הכלוב ונשאר בסביבת הכלב, בשדה ראייתו, ולא יותר מחמישה מטרים.
לאחר כמה דקות נפתח את הכלוב ונשאר באזור עוד 5 דק בכדי שיבין שזו התרחשות רגילה ואין סיבה לדאגה.
סימן שהתקדמנו מהר מדי יהיה: יבבות ו/או נשיכות של הכלוב
במידה והתקדמנו מהר מדי פשוט נחזור לשלב הקודם לעוד כמה פעמים ונעבור לשלב הבא ביתר עדינות (למשל זמן קצר יותר או מרחק קטן יותר). במידה ואנו על דרך המלך נמשיך ובפעם הבאה ונרשה לעצמנו להתרחק קצת יותר לפני שנחזור, (עדיין בתוך שדה הראייה של הכלב).
כאשר התקדמות הבאה תהיה לצאת משדה הראיה של הכלב לכמה שניות ולחזור
וכך להמשיך ולהתקדם בכל אימון כלוב עד אשר נהיה רחוקים ולא יהיה בכי או דאגה מצד הכלב עד לכמה דק ובהמשך גם שעות.
התקדמו בקצב הכלב ושימו לב לסימנים שאומרים לכם לעבוד לאט יותר, לכל כלב זמן הרגלה שונה
היו סבלניים ואל תחששו לחזור שלב או שניים אחורה ולתרגל פעמים רבות עד מעבר לשלב הבא, לרוב הכלבים לוקח לפחות 30 פעם של חזרה על פעולה בכדי ללמוד / לקשר (וזה כאשר עושים זאת נכון.) היו סבלנים לכלבם ולעצמכם ותצליחו !
- יש למקם את המקום / הכלוב של הכלב במרכז האנרגטי של הבית ( לרוב הסלון).
#טיפדוג: מומלץ לתרגל כניסה ויציאה נכונה מהכלוב בזמן התרגולים ובכך להשיג גם לימוד הכלב את ההנחיה למקום והבניית שליטה, הבנה בסיסית בגבולות והמתנה לאישור הבעלים.